Rondweg Eindhoven

De Rondweg, officieel de Ring genaamd, is een weg die alle stadsdelen van Eindhoven met elkaar verbindt. Als je goed naar de Rondweg kijkt, zie je veel verschillen. Rondom de Rondweg kun je buurten vinden waar de inkomens lager liggen, maar ook waar deze hoger liggen. Je kunt er parken naast de industriegebieden vinden. Maar ook gebieden die compleet getransformeerd worden van ‘werkgebied’ naar ‘leefgebied’. De universiteit grenst aan de Rondweg, maar ook basisscholen, voortgezet onderwijs, mbo, hbo etc. Winkelgebieden die het centrum voor een buurt vormen, een heuse graffiti-arena, twee naalden, tunnels en bruggen, verschillende rotondes, een kanaal, de Gender etc. maken de Rondweg een bijzondere weg, die -technisch gezien- geen einde heeft.

Ring of Rondweg?

Aangezien Eindhoven naast een Rondweg ook een Randweg (de A2/N2) heeft en deze namen verwarrend kunnen werken, is de officiële naam voor de Rondweg de ‘Ring’. Maar aangezien de originele naam van deze weg de Rondweg was, is dit bij de Eindhovenaren blijven hangen en heet de weg in de volksmond nog steeds de Rondweg. Op deze website zal deze weg dan ook de Rondweg worden genoemd.

De Zwerm

Berenkuil

Strijp-S

Drents Dorp

Karel de Grotelaan

Genderdal

Evoluon

Begraafplaats Oude Toren

Koelhuis

Geldropseweg

Boeken over de Rondweg

Over de Rondweg is veel bekend, maar er zijn niet veel boeken over geschreven. Wel wordt de Rondweg in meerdere boeken benoemd. Hieronder een opsomming van de verschillende boeken over de Rondweg:

Boeken over de Rondweg

  • "De Rondweg, 10 jaar de verschillen in beeld", een (foto)boek uit 2014 waarin fotograaf Jasper Scheffers de Rondweg in beeld heeft gebracht met foto's uit de periode 2013-2023. ISBN 9789083424101.
  • “De Ring in beeld”, een studie naar de Rondweg in 2019 van de Gemeente Eindhoven en de Technische Universiteit Eindhoven, uitgegeven door Bauhütte.
  • “Architectuurroute Wederopbouw: Een architectuurfietsroute langs de Rondweg”, uitgegeven door het Architectuurcentrum Eindhoven.

Boeken waarin de Rondweg of omgeving wordt omschreven

  • “Eindhoven, stadsontwikkeling 1900-1960” uit 1982, geschreven door Piet Beekman. ISBN 909000405.
  • "Eindhoven staat op de kaart" uit 2023 van Jos & Bauke Hüsken, uitgegeven door Lecturis. ISBN 9789462265028.
  • "Acht eeuwen Eindhoven" uit 2020 van Jan van Schagen, uitgegeven door Smalltown BV / FRITS Media. ISBN 9789082950526
  • “Tijdopname” uit 1967, een fotoboek over de bouw van de Technische Hogeschool met foto’s van Martien Coppens.
  • “Gennep voor altijd” uit 2001, geschreven door Simon van Schooten, Paul Spapens en Jan Spoorenberg. ISBN 9036191017.
  • "Koelhuis District Eindhoven" van Concrete Culture en Bakkers | Hommen uit 2024. ISBN 9789090390703

Verhalen over de Rondweg

Over de Rondweg en omgeving valt veel te vertellen, op deze pagina zullen daarom meerdere verhalen worden geplaatst. Heeft u ook nog informatie of verhalen over de Rondweg? Deze informatie is zeker bruikbaar voor het vullen van deze site en eventueel ook voor toekomstige boeken over de Rondweg. Uw naam kan hierbij als bron worden genoemd, wilt u dit liever niet kunt u dit vermelden in het bericht zelf. Uw mailadres zal worden gebruikt voor als er nog vragen zijn of meer informatie nodig is, of gewoon om een bedankje te sturen. Uw gegevens worden voor deze doeleinden bewaart en niet voor andere doeleinden gebruikt. Uw bericht wordt niet direct op de website geplaatst maar de informatie kan op een later moment in een bericht worden verwerkt.