5 jaar Jasper Scheffers Fotografie

Gepubliceerd op 31 december 2022 om 09:15

Op 11 november 2022 bestond Jasper Scheffers Fotografie 5 jaar, dit heb ik niet groots gevierd maar wil ik wel wat aandacht aan besteden. In de periode rond de jaarwisseling wordt er normaal gesproken terug gekeken op het afgelopen jaar, ik zou graag willen terugkijken op de periode dat ik met de fotografie bezig ben. Hoe is het gekomen dat ik voor mezelf ben begonnen, wat is er daarna allemaal gebeurt? Maar ook, waarom ben ik eigenlijk met de fotografie begonnen? Hierbij een terugblik op niet alleen de afgelopen 5 jaar, maar meer over de afgelopen 20 jaar.

Rond de eeuwwisseling vond ik vliegtuigen best interessant en besloot ik om eens een kijkje te nemen op het vliegveld van Eindhoven. Ik zag hier veel prachtige vliegtuigen en wilde hier graag meer mee doen. Rond 2002, op 15 jarige leeftijd, leende ik de oude analoge camera (een Yashica FX-3) van mijn vader en bezocht ik mijn eerste vliegshows. Hierna werd ik actief spotter. Maar ik vond de camera veel te waardevol om alleen vliegtuigen mee te fotograferen. Zodra ik de tijd had liep ik Eindhoven in en maakte ik foto’s van de omgeving, onder andere Strijp-S waar toen de gehele transformatie nog moest beginnen. Nadat de oude camera niet meer geheel voldeed aan mijn wensen kocht ik in 2005 zelf een digitale spiegelreflex camera, de Canon EOS 300D. Met deze camera kon ik veel meer experimenteren en kon ik nieuwe technieken leren. In 2010 was het tijd voor wat meer kwaliteit en kocht ik de Canon EOS 50D, een camera waarmee ik weer een stap verder kon. Maar ik kreeg ook de opmerking dat ik geld kon verdienen met de fotografie, de foto’s die ik maakte vielen op. Ik ben hier over gaan nadenken wat ik allemaal moest doen, ik zag al snel in dat ik op een totaal andere manier moest gaan fotograferen.

Een Chinook van de Nederlandse Luchtmacht op de Oirschotse Heide in 2011.

Sinds 2010 heb ik veel geleerd over het professionaliseren van de fotografie. Ik kreeg direct al enkele afnemers, maar nog niet voldoende om echt als bedrijf te starten. Voordat ik er echt mijn werk van kon gaan maken wilde ik eerst enkele doelen bereiken, wilde ik eerst onderzoeken of ik het wel echt aan kon. Één van de zaken die ik wilde onderzoeken was of ik een groot project aan zou kunnen. In 2013 ben ik daarom een project gestart om de gehele rondweg (en de omgeving) af te lopen in 1 dag, ieder jaar opnieuw om zo de veranderingen in deze omgeving vast te leggen. In 2014 zou in de buurt van mijn woningen een 3-tal flats en een rij woningen gesloopt worden. Ik besloot dit vast te leggen en zou zo kunnen zien wat er allemaal bij komt kijken. Ook was dit gelijk een goede test of ik een dergelijk project van 3 maanden vol zou kunnen houden. Het bleek dat ik dit kan, binnen de 3 maanden had ik contact met de opdrachtgever en de aannemer en ze vonden het beide zeer interessant wat ik deed. Ze gaven zelfs beide aan dat ik bij de nieuwbouw weer welkom was en dat ze dan geen andere fotograaf zouden sturen omdat ik er al rondliep. Na de bouw van de nieuwe flats en woningen in 2015 hebben ze diverse foto’s van mij afgenomen. Ondertussen liep het project van de rondweg door, ook dit kon ik dus aan.

De sloop van Aireywoningen in 2014.

Het bleek dat ik het avontuur als fotograaf aan kon en ik besloot om ervoor te gaan, maar eerst nog enkele vragen beantwoorden. Hoe zit het eigenlijk met financiering? Hoe zit het met belasting? Hoe moet ik aan klanten komen? Ik heb hier onderzoek naar gedaan en na een startersdag van de KVK in 2017 bleek het allemaal makkelijker te zijn dan ik dacht. Ik had alle doelen bereikt, alle vragen waren beantwoord. Ik kon starten. Op 11 november 2017 is het bedrijf “Jasper Scheffers Fotografie” ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. En vanaf toen ging het hard.

Zodra je een KVK nummer hebt wordt je ook echt als bedrijf gezien en wordt je ineens wel serieus genomen als fotograaf, ik begon nog meer gezien te worden. Maar hoe moet ik nu mijn foto’s verkopen? Veel bedrijven hebben al een fotograaf in dienst of kennen al een fotograaf die ze inzetten, daar kom ik dus niet zo snel binnen. Ik besloot om als stadsfotograaf mezelf te richten op de transformatie van Eindhoven. Er gebeurt veel en er staat nog veel meer te gebeuren, dacht ik. In 2018 startte de transformatie van de Vestdijk, een drukke doorgaande weg in het centrum van de stad welke verbouwd zou worden naar een stadsboulevard. Met de ervaring die ik al had besloot ik dit project te volgen. Maar ook de sloop van het voormalig Grafisch Lyceum wilde ik graag volgen. Dit laatste project werd uiteindelijk een opdracht van de eigenaar van het gebouw, dit leverde gelijk inkomsten op. De Vestdijk duurde wat langer, dit zou een project van 2 jaar worden. Tegen het einde van het project (in 2020) kwam de aannemer naar mij toe en vroeg om een gesprek. In dit gesprek werd duidelijk dat ze iets naar mij terug wilden doen, ik had daar 2 jaar lang foto’s gemaakt een niets aan verdiend. Dat moet anders. We besloten een fotoboek te maken, welke in de winkel zou komen te liggen. De aannemer zou het financieren, gelijk 200 boeken afnemen en ik mocht de rest verkopen. In totaal had ik 300 boeken om te verkopen, dit zouden de inkomsten van een project van 2 jaar worden. Het boek is hier te koop.

De verbouwing van de Vestdijk in 2019.

In de afgelopen jaren had ik veel kennis opgedaan over de stad, kennis die ik niet alleen voor mezelf wilde houden maar ook wil delen. Ik besloot contact op te nemen met Indebuurt.nl, een lokale nieuws website welke vooral het positieve nieuws wil brengen. Begin 2019 startte ik als fotograaf, maar ook als schrijver voor Indebuurt.nl. Het eerste artikel wat ik schreef was over de transformatie van de Vestdijk, wat gebeurt daar nou eigenlijk? Dit heeft direct geleid tot een enorme vergroting van mijn netwerk. Diverse bedrijven in de branche, maar ook overheden namen contact met mij op. Het bleek een schot in de roos te zijn. De contacten met alle partijen werden aangescherpt en zouden leiden tot toegang tot meer bouwterreinen en meer kennis. Ik ontving veel informatie over wat er nog allemaal zou gaan gebeuren in Eindhoven, wat heeft geleid tot veel nieuwe projecten.

In 2019 startte ik samen met een compagnon de Photowalk Eindhoven, waarin we ons richten op de internationale inwoners van Eindhoven. We geven ze een inzicht in de stad, waarin vooral de fotografische plekken worden bekeken. Hierbij vertellen we ook veel over de geschiedenis, toekomst, maar vooral ook over er wat nu te zien is. Om ook daadwerkelijk de waarheid te kunnen vertellen, ben ik meer in de boeken gedoken om de kennis te vergroten. Ook kwam ik met steeds meer mensen in contact die mij over bepaalde zaken meer konden uitleggen.

Het uitgeven van het fotoboek over de Vestdijk in 2020 gaf niet alleen inkomsten met zich mee, maar ook veel meer nieuwe contacten. De kennis en kunde van mij werden gezien en heeft geleid tot nog meer kennis en meer aanvragen voor foto’s. Het inspireerde mij gelijk tot het maken van een 2e boek, maar dan met veel meer kennis over de transformatie van de gehele stad en veel meer diepgang. Dit is niet zomaar gedaan. Het kost veel uitzoekwerk, maar levert wel veel meer kennis op. Het bleek toch langer te duren dan verwacht en dit boek is nog niet klaar, hopelijk kan ik dit in 2023 afronden.

Tijdens de Corona periode werd ik lid van EHVXL, waar ik mij als actief lid bemoei met de social media (vooral het aanleveren van foto’s) en waarvoor ik de voortgang van de verschillende projecten in de stad volg. Maar ook zijn de contacten met de gemeente in deze periode aangescherpt, wat ervoor zorgde dat ik niet alleen de persgesprekken mag bijwonen en zo sneller de juiste informatie kan krijgen, maar ook wordt uitgenodigd voor verschillende bijeenkomsten en openingen. Ik kan hierdoor een beter beeld vastleggen van wat er precies gebeurt in de stad en wat voor keuzes hierachter liggen.

Een evenement van EHVXL in 2022.

Alle ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben geleid tot veel vreugde, veel plezier in het fotograferen. Maar ook het delen van kennis, de stad een beetje beter maken en het vastleggen van de huidige stad zodat we in de toekomst hierop kunnen terugkijken. Daar doe ik het voor. Maar om dit vol te houden moeten er ook inkomsten binnenkomen, dat is nog steeds het meest lastige. De afgelopen jaren ben ik meer gaan ontwikkelen om de verkoop van foto’s te vergroten, de komende jaren zal ik hierin nog verder gaan. Een greep uit de verkoopkanalen waar mijn foto’s nu te koop zijn:

  • www.beeldbank-eindhoven.nl (deze website)
    In deze beeldbank plaats ik foto’s van heel Eindhoven, gesorteerd op de wijken in de stad. Zoek je een bepaalde foto, dan kan je hier terecht. De collectie foto’s zal de komende jaren nog drastisch uitgebreid worden.
  • jasperscheffers.werkaandemuur.nl
    Sinds 2015 verkoop ik foto’s via werkaandemuur.nl. Er hangen al bij veel mensen foto’s door mij gemaakt aan de muur.
  • Losse verkoop of opdrachten
    Regelmatig komen er bedrijven naar mij toe om losse foto’s te kopen of een opdracht te geven om een bepaald project te fotograferen.

De afgelopen jaren heb ik veel geleerd en hebben mij veel opgeleverd. Maar nog niet voldoende. Ik blijf doorgaan met fotograferen van Eindhoven en het verzamelen en delen van informatie over de stad. Heb je hier interesse in of wil je misschien iets bijdragen? Wil je misschien foto’s afnemen, of gebruik maken van de informatie die ik heb? Neem even contact op, grote kans dat we elkaar verder kunnen helpen.

Het stationsgebied van Eindhoven in 2022.